Není to tak dávno, kdy na většině českých zahrad kralovaly grily na dřevěné uhlí či brikety. Které musely být umístěny v dostatečné vzdálenosti od otevřených oken do domu. Protože se z nich při přípravě pokrmů uvolňuje dráždivý dým. Jeho rozehřátí trvá dvacet až třicet minut a oproti jiným typům grilů na mnohem vyšší teplotu. Což umožňuje zkrátit dobu samotného grilování. Lahodná chuť s nádechem kouře je pro mnohé důvodem, proč by svůj gril za plynový či elektrický nevyměnili. Některé jsou rovněž vybaveny udírnou. A v neposlední řadě je potřeba ohlídat, aby ve výbavě grilu nechyběla speciální funkce bezpečného zapálení i uhašení. Pro všechny, kteří nechtějí věnovat grilování pokrmů tolik času, jsou dobrou volbou grily plynové. Které využívají i méně zdatní kuchaři. Tím, že neuvolňují štiplavý kouř, je možné je umístit i na balkoně a terase. Pro ohřev je potřeba zajistit propan butanové láhve, což je finančně náročnější než dřevěné uhlí a brikety.
V současné době je tím nejoblíbenějším typem grilu elektrický. Jehož největší výhodou je snadná obsluha, rychlé rozehřátí a snadná regulace teploty. Kterou zajišťuje prosté napájení z elektrické sítě. Rovněž možnost tento skladný gril využívat i v uzavřených prostorách uvítají všichni milovníci grilovaných pochoutek. Do vybavení, stejně jako u grilu na dřevěné uhlí, patří i udírna.
A poklop s teploměrem. Vyráběny bývají z bezpečných odolných materiálů na stabilních podstavcích. Tepelně izolovaná madla chrání před nechtěných spálením. Rošt a jeho polohovatelnost je dobrým pomocníkem, stejně jako odkládací plochy. Na kterých lze udržet dokončené jídlo v patřičné teplotě. Pod obal, který gril chrání před vnějšími vlivy, je možné uložit i jeho nezbytné příslušenství. Ať už grilovací pánve, obracečky, vidličky či kleště. Elektrický gril tím, že se na něm dají připravovat speciality po celý rok, se stal nezbytným společníkem jak přátelských setkání, tak rodinných oslav. Pokud se ho chystáte pořídit, určitě nebudete litovat. Většina mužů v něm nalezla nového koníčka. Který jim přináší obdiv a uznání všech hostů, pochutnávajících si na grilovaných specialitách.