Mexická kuchyně je velmi populární po celém světě. Typické jsou pro ni výrazné chutě i barvy a velké dávky koření, často velmi pikantního. Základem mexické kuchyně jsou fazole, pšenice, zelenina a samozřejmě také nejrůznější odrůdy chilli papriček. Pokud nejste fanoušky pálivých jídel, budete si v Mexiku muset pečlivě vybírat, do čeho se pustíte.

Co byste ale při cestách Mexikem rozhodně měli vyzkoušet?

tamales

Guacamole

Tento pokrm znáte určitě i z našich končin, ale jeho původ je právě v Mexiku. Pokud chcete tedy ochutnat autentické guacamole, vyrazte do Mexika. Já se o jakousi salsu, která se podává k tortillám nebo nachos. Je tvořena rozmačkaným, zralým avokádem, nakrájenou cibulkou, citrónovou šťávou, chilli a koriandrem.

Tacos

Jedno z nejpopulárnějších mexických jídel, které seženete téměř v každém pouličním stánku, fast foodu, ale samozřejmě i v restauracích. Základem pro tacos jsou kukuřičné tortilly, které se ogrilují a poté naplní nejrůznějšími přísadami. Ty se liší dle jednotlivých regionů, ale základem je maso, čerstvá zelenina, a pikantní omáčky.

tacos

Burritos

Tady je opět v hlavní roli tortilla. Ta vlastně tvoří základ mnoha tradičních jídel mexické kuchyně. V případě burrita se do kukuřičné placky dá maso, fazole, zelenina, omáčka a sýr. Někteří si do něj zvykli přidávat i rýži, aby bylo burrito výživnější. Tento pokrm se konzumuje kdykoliv během dne, klidně i k snídani.

Tamales

Kromě tortill se asi tamales řadí k nejtradičnějším mexickým pokrmům. Jedná se o jakési bochánky, které se vyrábí ze speciální kukuřičné mouky, na jejíž výrobu mají Mexičané vlastní postup. K tomu se přidá maso, všechno se zabalí do kukuřičného listu a dusí v páře. K tomu se podává pikantní kořeněná omáčka zvaná mole.

Nachos

Nachos známé určitě i od nás, třeba jako občerstvení v kině, ale ty pravé nachos ochutnáte až v Mexiku. Jedná se o trojúhelníčky z kukuřičné mouky, které jsou jemné a křupavé. Podávají se se sýrem, salsou, zeleninou nebo čímkoliv jiným.